+302103617566

13 Νοεμβρίου 2023

«Ἑντός ὑμῶν»

Τριγυρίζουμε έξω διαρκώς… Πότε για τους ανθρώπους τους δικούς μας και τους άλλους της άλλης γειτονιάς, πότε θηρεύοντας πτυχία και γνώσεις δίχως σταματημό, πότε για τους σκόλοπες που αφήνει πίσω του κληρονομιά ο χρόνος, και πότε γιατί έτσι συνηθίσαμε να κυλά η ζωή μας… Τριγυρίζουμε έξω διαρκώς, περιφέροντας συχνά την κουφότητά μας και μαζί την εναγώνια κραυγή: Πού είσαι, Κύριε; Πού είναι η βασιλεία σου;

«Ἡ βασιλεία τοῦ Θεοῦ ἐντός ὑμῶν ἐστι», καταγράφει ο ευαγγελιστής Λουκάς τον αδιάψευστο λόγο του Κυρίου (ιζ´ 21). Τόσο καιρό είμαι ανάμεσά σας, εγώ ο Μεσσίας, κι εσείς δεν το έχετε ακόμη αντιληφθεί. Φώτισα των τυφλών τα όμματα, τα παραλυμένα γόνατα στερέωσα, έδωσα στους λεπρούς δέρμα μικρού παιδιού, ανάστησα της χήρας τον μοναχογιό, σας χόρτασα πλήθος λαό με πέντε ψωμιά, δαιμόνια εξέβαλα, ευλόγησα τα παιδιά σας, και δεν εννοήσατε ότι εγώ είμαι η οδός και η αλήθεια και η ζωή, ηχεί ανά τους αιώνες το δίκαιο παράπονο του Κυρίου.

Εγώ έπλασα για σας τον κόσμο, σας έδωσα δώρο ανεκτίμητο το κατ’ εικόνα, σας προόρισα θεούς κατά χάριν, έγινα κενούμενος ένας από σας, συγκακουχήθηκα και συμπορεύθηκα, θανατούμαι για σας, προσφέρομαι θεία τροφή για σας, κι ακόμη δεν κατανοήσατε ότι η βασιλεία του Θεού εντός υμών εστι. Εγώ ειμι η άμπελος, κι αν αποκόψετε τα κλήματα απ’ την άμπελο, δεν μπορείτε να έχετε ζωή εν εαυτοίς.

Η βασιλεία του Θεού εντός ημών εστι, όταν η ψυχή διψά την κοινωνία του Θεού, γιατί τον Θεό μόνο μέσα στην καρδιά μας μπορούμε να Τον συναντήσουμε. Η βασιλεία του Θεού δεν έρχεται «μετά παρατηρήσεως». Έρχεται αθόρυβα, κρυφά στην καρδιά, χωρίς αποδείξεις. Έρχεται απαρατήρητη, για να αλλάξει τον κόσμο. Κρύβεται στους περιφρονημένους, για να ευλογήσει όσους νομίζουν πως είναι κάτι. Κρύβεται στα παιδιά και στους μικρούς, για να φέρει στη γη το μέτρο της θεογνωσίας. Κρύβεται στους ταπεινούς και τους αδύναμους, για να κατακτήσει τον κόσμο στης ιστορίας τα έσχατα.

Η βασιλεία του Θεού εντός ημών εστι. Είναι ο ίδιος ο Κύριος που στέκει στη θύρα της ψυχής και κρούει. Κι αν Του ανοίξει η ψυχή και τη βρει να προσκαρτερεί στα βάθη της, θα εισέλθει με τη γλυκιά θαλπωρή του φίλου, που γνωρίζει να παρηγορεί και να θεραπεύει. Θα εισέλθει με τη στοργή του πατέρα, και της μάνας το φίλτρο. Θα εισέλθει με την οσμή των κρίνων ως ο ουράνιος Νυμφίος. Θα εισέλθει ως αύρα λεπτή και θα καταστήσει τα εσώτατα βάθη της ψυχής λαμπρά ως το φως. Η βασιλεία του Θεού είναι γι’ αυτούς που πάλεψαν και μάτωσαν πιστοί στην κλήση του αγίου. Η βασιλεία του Θεού είναι ο Κύριος μέσα μας.

Τεύχος Νοεμβρίου 2023

© 2024 Σύλλογος Ορθ. Ιερ. Δράσεως «Ο Μέγας Βασίλειος»