+302103617566

27 Απριλίου 2023

Το ζήτημα των εκτρώσεων μετά την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου των ΗΠΑ

Το 1973 το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο των ΗΠΑ κατά την εκδίκαση της υπόθεσης Roe vs Wade αποφάνθηκε ότι η έκτρωση συνιστά συνταγματικό δικαίωμα της γυναίκας, νομολογία που περιόριζε τη δυνατότητα των νομοθετικών σωμάτων των διαφόρων πολιτειών να νομοθετήσουν κατά των εκτρώσεων. Από τότε μέχρι σήμερα το ζήτημα των εκτρώσεων αποτέλεσε πεδίο μεγάλης αντιπαράθεσης. Αντιπαράθεσης που αρκετές φορές έφθασε σε ακραίες ενέργειες και καταστάσεις. Ακόμη το ζήτημα αυτό ήταν πάντοτε θέμα συζήτησης και αντιπαράθεσης σε κάθε αμερικανική προεδρική εκλογή, με τους Ρεπουμπλικάνους να είναι κατά και τους Δημοκρατικούς υπέρ των εκτρώσεων.

Τον Ιούνιο του 2022, μετά την είσοδο στο Ανώτατο Δικαστήριο νέων μελών και την αλλαγή των ισορροπιών σ᾽ αυτό, το Ανώτατο Δικαστήριο επανεξέτασε την υπόθεση του 1973 και την ανέτρεψε, αποχαρακτηρίζοντας την έκτρωση ως συνταγματικό δικαίωμα της γυναίκας. Η απόφαση αυτή ενθουσίασε τις οργανώσεις και τα κινήματα υπέρ της ζωής, όχι μόνο στην Αμερική αλλά και σε όλο τον Δυτικό κόσμο, δίδοντας την εντύπωση ότι άνοιξε ο δρόμος για την απαγόρευση των εκτρώσεων στις ΗΠΑ. Όμως το Ανώτατο Δικαστήριο δεν απαγόρευσε την έκτρωση˙ απλά την αποχαρακτήρισε από την έννοια του συνταγματικού δικαιώματος, «πετώντας τη μπάλα» στους Κυβερνήτες και τα νομοθετικά σώματα κάθε Πολιτείας για να νομοθετήσουν εκείνα για το ζήτημα, χωρίς τους περιορισμούς του συνταγματικού δικαιώματος. Η απόφαση αυτή του Δικαστηρίου αντιμετωπίστηκε με αρνητικά σχόλια, τόσο από τον Αμερικανό Πρόεδρο όσο και από τους περισσότερους πολιτικούς ηγέτες των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Ελλήνων πολιτικών ηγετών συμπεριλαμβανομένων, χαρακτηρίζοντάς την ως οπισθοδρομική και ταυτόχρονα δηλώνοντας τη θέση τους υπέρ του δικαιώματος της γυναίκας στην έκτρωση.

Μετά την απόφαση αυτή του Δικαστηρίου, οι Πολιτείες στις ΗΠΑ ομαδοποιήθηκαν σε πέντε ομάδες, ανάλογα με τη στάση τους στο ζήτημα των εκτρώσεων. Η πρώτη ομάδα περιλαμβάνει τις Πολιτείες που το δικαίωμα της έκτρωσης υποστηρίζεται από την Πολιτεία, υπάρχει μεγάλη προσβασιμότητα και κάλυψη από το σύστημα υγείας (expanded access). Η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει τις Πολιτείες που προστατεύουν το δικαίωμα στην έκτρωση με περιορισμούς πρόσβασης στην φροντίδα υγείας (protected). Η τρίτη ομάδα περιλαμβάνει τις Πολιτείες που η έκτρωση επιτρέπεται αλλά χωρίς προστασία από το σύστημα υγείας (not protected). Η τέταρτη ομάδα περιλαμβάνει τις Πολιτείες που έχουν εκφράσει την επιθυμία για απαγόρευση των εκτρώσεων (hostile). Η πέμπτη ομάδα περιλαμβάνει τις Πολιτείες που απαγορεύουν τις εκτρώσεις (illegal).

Τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ παρατηρείται μια διαρκώς αυξανόμενη καταφυγή στη φαρμακευτική έκτρωση, που γίνεται με τη λήψη από το στόμα δυο φαρμάκων και δεν απαιτεί χειρουργική επέμβαση και πρόσβαση σε κλινική ή νοσοκομείο. Το πρόβλημα με τη φαρμακευτική έκτρωση ήταν η προμήθεια των δύο αυτών φαρμάκων, που ήταν διαθέσιμα μόνο από τον γιατρό, τις εκτρωτικές κλινικές και από μερικά διαδικτυακά φαρμακεία. Πρόσφατα, τις πρώτες ημέρες του 2023, έγινε γνωστό ότι η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αποφάσισε τα χάπια για τη φαρμακευτική έκτρωση να πωλούνται στα κανονικά φαρμακεία, με ιατρική συνταγή. Το πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι την απόφαση αυτή χαιρέτησε η Αμερικανική Ένωση για τις Πολιτικές Ελευθερίες (ACLU). Είναι προφανές και σίγουρο ότι η απόφαση αυτή σε συνδυασμό με τον περιορισμό των εκτρώσεων σε κάποιες Πολιτείες θα οδηγήσει σε μεγάλη άνοδο τις φαρμακευτικές εκτρώσεις, οι οποίες δεν είναι άμοιρες κινδύνων και μάλιστα σοβαρών.

Η προσδοκία για μείωση και πολύ περισσότερο για απαγόρευση των εκτρώσεων στο ορατό μέλλον φαντάζει ουτοπική. Οι διεθνείς οργανισμοί και οι απόψεις των περισσοτέρων ηγετών του δυτικού κόσμου τις υποστηρίζουν ανοικτά. Οι φωνές των κινημάτων υπέρ της ζωής φαίνεται να ηχούν σε «ώτα μη ακουόντων».

Στην εποχή μας, εποχή άκρατου δικαιωματισμού, η αμαρτία και η κάθε είδους δια- στροφή όχι μόνο προβάλλεται χωρίς ντροπή, «γυμνή τη κεφαλή», αλλά και διδάσκεται και απαιτεί την αποδοχή της από την κοινωνία ως κανονικότητα. Είναι ώρα να ειπωθεί ωμά η αλήθεια. Η έκτρωση σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί δικαίωμα της γυναίκας. Το έμβρυο δεν είναι παράρτημα του γυναικείου σώματος, αλλά ένας καινούργιος και διαφορετικός από τη μητέρα του άνθρωπος, που απλά φιλοξενείται στο γυναικείο σώμα. Η έκτρωση δεν λύνει κανένα πρόβλημα. Αντίθετα δημιουργεί συνέπειες, σωματικές, ψυχολογικές και πνευματικές, που συνοδεύουν τη γυναίκα σε όλη την υπόλοιπη ζωή της. Μπορεί κατά το ανθρώπινο δίκαιο η έκτρωση να θεωρείται «νόμιμος φόνος», όπως και η θανατική ποινή, που δυστυχώς εξακολουθεί να υπάρχει σε κάποιες λίγες χώρες, όπως και η ευθανασία, στις χώρες και τις περιοχές που έχει νομιμοποιηθεί, αλλά δεν παύει να είναι φόνος. Καταστροφή σκόπιμη ανθρώπινης ζωής και μάλιστα αθώας και ανυπεράσπιστης.

Εμμανουήλ Παναγόπουλος,
Αμ. Επ. Καθηγητής Χειρουργικής τ. Συντ/στή Δ/ντή ΕΣΥ

Τεύχος Απριλίου 2023

© 2024 Σύλλογος Ορθ. Ιερ. Δράσεως «Ο Μέγας Βασίλειος»