+302103617566

13 Απριλίου 2022

Ο μεγάλος νικητής

Χριστός Ανέστη!

Όσοι υπέφεραν πολλά στο σκοτάδι ψάχνουν εναγώνια διέξοδο προς το φως. Όσοι παγώνουν στους χειμώνες της ζωής αναζητούν τη θαλπωρή της αγάπης. Εκείνοι που υποφέρουν από φοβερές ασθένειες ευελπιστούν στο σωτήριο φάρμακο. Όσοι δεν έχουν κανέναν και τίποτα κρέμονται από τον ουρανό σαν πρώτη και ύστερη ελπίδα. Ο αναστάς Χριστός έγινε και γίνεται τα πάντα στους ανθρώπους. Γεμίζει τα άδεια χέρια που υψώνονται ικετευτικά σ᾽ Εκείνον. Χορταίνει τους πεινασμένους. Ανοίγει τα μάτια των τυφλών και σκουπίζει τα δάκρυα των πονεμένων. Ανασταίνει νεκρούς, λυτρώνει αμαρτωλούς, αναπαύει καταπονημένους. Όλα, ὅ,τι έχει ανάγκη ο άνθρωπος, τα έδωσε και τα δίνει με τη νίκη της Ανάστασής Του!

Νίκη μοναδική

Όλες οι νίκες του κόσμου αν μαζευτούν, δεν μπορούν να μοιάσουν στη μεγαλειώδη νίκη της Ανάστασης του Χριστού. Είναι η μοναδική νίκη στον κόσμο. Νικήθηκαν κατά καιρούς αντίθετα στρατόπεδα, αλλά οι νίκες εκείνες ήταν για τους νικητές χαρά και ευφροσύνη, για τους ενάντιους φόβος και θλίψη. Οι ανθρώπινες νίκες χωρίζουν, αφού πολλές απ᾽ αυτές ετοιμάζουν μεγαλύτερες έχθρες και πολέμους ακόμη. Μόνη η νίκη του Χριστού ενώνει τα πριν διεστώτα! Δεν αφήνει ηττημένους ανθρώπους, παρά μόνο νικητές!

Νίκη καθολική

Οι εγκόσμιοι νικητές καρπώνονται ή επαναπαύονται στα αγαθά της νίκης τους. Είναι κεκτημένα μόνο για κείνους. Ο Χριστός με τη νίκη Του δεν ετοίμασε ούτε κράτησε τίποτε για τον εαυτό Του. Όλα τα δώρισε στους ανθρώπους. Στις νίκες τις δικές μας ο θρίαμβος κρατά για λίγο, και με το πέρασμα του χρόνου ξεχνιέται, ενώ η νίκη που επιτεύχθηκε με την Ανάσταση του Χριστού έχει αιώνια διάρκεια και παντοτινή ισχύ. Δεν είναι νίκη για τους λίγους ή τους δυνατούς, αλλά για μικρούς και μεγάλους, για δυνατούς και αδύνατους, για σπουδαίους και καταφρονεμένους, για όλους, ως και τον ταπεινότερο, τον πλέον ξεχασμένο μικρό άνθρωπο στην τελευταία γωνιά του πλανήτη μας. Γιατί μόνο ο Χριστός είναι ο αιώνιος νικητής, που «εξήλθε νικών και ίνα νικήση».

Νίκη μεγαλειώδης

Μόνο ο Χριστός δε νίκησε τον άνθρωπο, αλλά τον έσωσε. Πολλοί με τη νίκη τους έσπειραν το θάνατο στους εχθρούς τους, αλλά έτρεμαν σαν το φύλλο μπροστά στο δικό τους θάνατο. Με τη νίκη του Χριστού όμως συνέβη το ανεπανάληπτο και μεγαλειώδες. Νίκησε το θάνατο και τον μετέτρεψε σε αθανασία. Κι ενώ ως αναμάρτητος και Θεάνθρωπος ήταν αθάνατος, παρέδωσε τον εαυτό Του στο θάνατο «ὑπέρ ἡμῶν» (Α΄ Πέτρ β΄ 21). Έκαμε τη φθορά αφθαρσία, «κατεπόθη ὁ θάνατος εἰς νίκος» (Α΄ Κορ. ιε΄ 54). Η πιο μεγάλη τραγωδία μας έλαβε τέλος. Ο θάνατος με την Ανάσταση του Χριστού συντρίφτηκε, δεν έχει πλέον εξουσία και ισχύ. Μπορεί για ένα διάστημα να βασιλεύει, αλλ᾽ «οἰκ αἰωνίζει». Μπορεί να πεθαίνουμε, αλλά δεν πεθαίνουμε για πάντα. Και το σπουδαιότερο, ο αναστημένος και ζωντανός Κύριος κατήργησε τον πνευματικό θάνατο που τον γεννά η αμαρτία. Έγινε με το αίμα Του «ιλασμός περί των αμαρτιών ημών» (Α΄ Ιω. β΄ 2), το φάρμακο για τη θεραπεία της αμαρτίας. Κι όποιος θελήσει να πάρει αυτό το μοναδικό φάρμακο, θα ακούσει τον σωτήριο λόγο «ἀφέωνταί σοι αἱ ἁμαρτίαι σου» (Ματθ. θ΄).

Νίκη δική μας

Ο αναστημένος Χριστός προσφέρει τη νίκη Του σε μας, στον καθένα μας. Δεν την επιβάλλει σε κανέναν, κι ας Του κόστισε τόσο! Αφήνει ελεύθερους τους ανθρώπους να την κάνουν δική τους ή να την αρνηθούν. Όλους όσους δέχονται τη νίκη Του αυτή, τους γεμίζει με χαρά ανεκλάλητη και βαθιά αγαλλίαση. «Ο Χριστός, με την Ανάστασή Του, δεν μας πέρασε από ένα ποτάμι, από μια διώρυγα, από μια λίμνη. Μας πέρασε από το θάνατο στη ζωή. Τώρα είναι όλα χαρά, χάρις στην Ανάσταση του Χριστού μας. Έχεις δει τα κατσικάκια τώρα την άνοιξη να χοροπηδούν πάνω στο γρασίδι, να τρώνε λίγο από τη μάνα τους και να χοροπηδούν ξανά; Έτσι έπρεπε και εμείς να χοροπηδούμε από χαρά ανείπωτη, για την Ανάσταση του Κυρίου και τη δική μας» (άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης). Ο αναστάς Χριστός γίνεται και δική μας ανάσταση, αφού ενώνεται με τις ψυχές και τις ανασταίνει. Μας χαρίζει την αιώνια ζωή, μας ανεβάζει ως τη λαμπρότητα και το κάλλος των αγγέλων. Μας κάνει συγκληρονόμους της ουράνιας βασιλείας Του!

Αληθώς ανέστη!

Τεύχος Απριλίου 2022

© 2024 Σύλλογος Ορθ. Ιερ. Δράσεως «Ο Μέγας Βασίλειος»