+302103617566

27 Μαΐου 2023

Η μεγάλη ιερή αποδημία

Η ζωή της δεν ήταν εύκολη.

Πιο πολύ τη συνόδεψαν αγώνες και βάσανα.

Ωστόσο, η πίστη και η υπομονή της τη στήριξαν, και ο Θεός της χάρισε αναψυχή.

Ο βασιλιάς γιος της, που με τόση επιμέλεια και προσευχή τον μεγάλωσε, την ονόμασε Αυγούστα. Την τίμησε όσο του υπαγόρευε η στοργική καρδιά του και όσο της άξιζε.

Τα χρόνια της είναι περασμένα.

Όμως η ψυχή της, τα σημάδια του ουρανού, γεμίζουν την ύπαρξή της με τη λαχτάρα να φτάσει ως τα άγια μέρη που βάδισε ο Σωτήρας Χριστός. Να προσκυνήσει τον τόπο όπου «έστησαν οι πόδες Αυτού». Να αναζητήσει τον πιο ακριβό θησαυρό, τον Τίμιο Σταυρό Του.

Φορτωμένη με επιστολές και χρήματα από τον βασιλέα υιό της ξεκινάει για ένα μεγάλο ταξίδι, μια ιερή αποδημία.

Μια γλυκιά και αληθινή παράδοση τη θέλει να περνάει από ένα μεγάλο κομμάτι της Αυτοκρατορίας. Να πατάει με τα βασιλικά της πατήματα στα αιγαιοπελαγίτικα νησιά μας, τη Νάξο, την Πάρο, τη Ρόδο, την Κάλυμνο, την Τήλο, το Καστελόριζο και την Κύπρο. Να στολίζει τον τόπο με μεγαλόπρεπους ναούς του αληθινού Θεού, για να δοξάζεται το δικό Του Όνομα και μόνο.

Μα το τέλος της πορείας της δεν φεύγει από τα μάτια της. Ο Θεός εκπληρώνει την πιο δυνατή επιθυμία της ευγενικής ψυχής της και επιτέλους πατάει την Αγία Γη!

Ο επίσκοπος Μακάριος δέχεται την Αυγούστα Ελένη και την επιστολή του υιού της, κι ακούει την επιθυμία της να βρει πρώτα απ’ όλα τον Τίμιο Σταυρό.

Ακολουθούν ημέρες προσευχής, για να οδηγήσει ο Θεός στο σωστό, αλλά προς το παρόν άγνωστο τόπο.

Η Αγία δεν χάνει καιρό. Απελευθερώνει φυλακισμένους, εξόριστους και σκλάβους στα ορυχεία, ντύνει γυμνούς και απροστάτευτους φτωχούς, ελεεί δίχως διακοπή.

Και κάποια μέρα, με σημεία που στέλνει ο Θεός, φθάνει στον τόπο που είναι χτισμένος ναός της ψεύτικης θεάς Αφροδίτης. Εκεί θα σκάψουν.

Συγκεντρώνει τεχνίτες, εργάτες πολλούς. Τους εμψυχώνει. Τους αμείβει γενναία για να μη σταματήσουν το έργο τους. Ώσπου, η γέρικη καρδιά της χτυπά δυνατά! Φαίνονται οι τρεις σταυροί.

Μένει να φανεί ποιος από τους τρεις είναι ο Σταυρός του Χριστού. Αλλά και τώρα ο Θεός δεν αφήνει αμάρτυρο το Τίμιο Ξύλο.

Με πρωτοβουλία του επισκόπου Μακαρίου διαδοχικά οι τρεις σταυροί ακουμπούν στο σώμα μιας γυναίκας που πάσχει από θανατηφόρο νόσο και θαυματουργικά θεραπεύεται με τον σταυρό που ο Θεός αποδεικνύει ότι είναι ο Σταυρός του Κυρίου μας!

Η Αυγούστα με τον επίσκοπο πανηγυρίζουν και όλος ο λαός των χριστιανών. Η σκιά του Σταυρού του Χριστού θα σκεπάζει έκτοτε όλη την οικουμένη!

Η αγία Ελένη θα αφήσει το ένα τμήμα του Σταυρού στα Ιεροσόλυμα και κρατώντας το άλλο σαν τον πιο πολύτιμο θησαυρό της ζωής της, της ψυχής της, θα πάρει το δρόμο της επιστροφής για να παραδώσει στον Αυτοκράτορα υιό της τον Τίμιο Σταυρό και τους τιμίους ήλους.

Η ευγενική ψυχή της μακαρίας Αυγούστας είναι πια γεμάτη. Γεμάτη χαρά και ευγνωμοσύνη.

Η ζωή της στη γη θα συνεχιστεί απλά και θα τελειώσει ειρηνικά σε πολύ λίγο.

Η ισαπόστολος αγία Ελένη θα στέκει πάντα πλάι στον άγιο υιό της, και στα χέρια και των δυο θα είναι στημένος ο Σταυρός του Χριστού μας˙ το όργανο της σωτηρίας του κόσμου!

Ε. Βερονίκη

Τεύχος Μαΐου 2023

© 2024 Σύλλογος Ορθ. Ιερ. Δράσεως «Ο Μέγας Βασίλειος»