+302103617566

3 Φεβρουαρίου 2022

«Εις εαυτόν» ή «εκτός εαυτού»;

Δύο δρόμοι˙ δύο διαφορετικές όψεις ζωής, δύο πορείες παράλληλες με αντίθετες κατευθύνσεις στη μακρά περίοδο του Τριωδίου. Ο σύγχρονος κόσμος, μέσα σε μια όλο και πιο ρευστή πραγματικότητα, προβάλλει τη φανταχτερή εικόνα της χαράς της Αποκριάς. Ένα στοιχείο ανατροπής των πάντων, βασισμένο σε αρχέγονα έθιμα, κυριαρχεί. Ένας κόσμος «ανάποδος», όπου καταργείται η
καθημερινή ιεραρχία και τάξη, όπου ο άνθρωπος, μέσα από τη μεταμφίεση και την ανωνυμία της μάσκας, αισθάνεται ότι «βγαίνει από τον εαυτό του», «απελευθερώνεται» από τους περιορισμούς της καθημερινότητας και μπαίνει σ᾽ έναν άλλο ρόλο, όπου μπορεί να ξεφαντώνει χωρίς όρια.

Φαίνεται σα να θέλει να ξεχάσει ποιος είναι, κυνηγώντας τη χαρά στην ψευδαίσθηση που του προσφέρει η μεταμφίεση. Όμως, ό,τι είναι ψεύτικο και απατηλό χάνεται και φεύγει. Μας αφήνει στο τέλος έρημους και νηστικούς σε χώρα αλλότρια και μακρινή, όπου τα πάντα ξοδεύονται και τελειώνουν.

Όσο για την ελευθερία, πως να την βρεις χωρίς αλήθεια ; Μόνο τη φαντασίωσή της βιώνεις, μέσα στο
θολό κλίμα μιας ανεξέλεγκτης κυριαρχίας των δυνάμεων των παθών.

Ο άλλος δρόμος οδηγεί σε μια άλλη χαρά, αληθινή και βαθιά, χωρίς τέλος. Είναι ο δρόμος που μας ανοίγεται από την Εκκλησία, ιδιαίτερα την περίοδο του Τριωδίου. Ένας δρόμος επιστροφής. Μια πορεία «εις εαυτόν». Εκεί ο άνθρωπος δεν θέλει να ξεχάσει. Επείγεται να θυμηθεί. Να θυμηθεί το σπίτι του και τον Πατέρα του.

Να μετανοήσει˙ να ξεκινήσει μια πορεία αντίστροφη προς τη μεταμφίεση. Ό,τι έκανε την εικόνα του Θεού μέσα του να αλλοιωθεί ή να σκοτεινιάσει, να φορτωθεί ξένα σ᾽ αυτήν στοιχεία από τις άστοχες περιπλανήσεις του στα μονοπάτια της αυτοδικαίωσης, να το αφαιρέσει, να το καθαρίσει. Να έλθει «εις εαυτόν».

Τότε, με τη βοήθεια του Θεού και την παρουσία των Αγίων που κάνουν αισθητή τη στοργή και το φως Του, θα συνειδητοποιήσει και θα αποκαλύψει τη φτώχια και τη γυμνότητά του, αλλά και θα εκπλαγεί από την απέραντη και άπειρη αγάπη του Πατέρα, «τοῦ δυνατοῦ ἐν ἐλέει καί ἀγαθοῦ ἐν ἰσχύι».

Και θα επιστρέψει και πάλι, ανακαινισμένος και μεταμορφωμένος από τη χάρη Του, στο αληθινό του είναι˙ στο αληθινό του σπίτι.

Τεύχος Φεβρουαρίου 2022

© 2024 Σύλλογος Ορθ. Ιερ. Δράσεως «Ο Μέγας Βασίλειος»