+302103617566

5 Μαΐου 2023

Έχεις χαρά μέσα σου;

Τόλμησε να κοιτάξεις στον καθρέφτη του εαυτού σου και ρώτα την ψυχή σου: «Έχεις χαρά μέσα σου;». Έχεις αληθινή χαρά, που δε σβήνει στην πρώτη δυσκολία, που δε σε αφήνει με ένα κενό, όταν παρέλθει;

Αν η χαρά σου είναι μόνο ξόδεμα του εαυτού σου για μερικά χαμόγελα, τότε μήπως δεν είναι χαρά; Αν η χαρά σου είναι μόνο ξενύχτι του νου και του σώματος, άδειασμα των δυνάμεών σου, είναι χαρά; Αν η χαρά σου εξαρτάται από τις διαθέσεις των άλλων, από τις εκτιμήσεις και τις γνώμες τους για την εικόνα σου κι όχι τον εαυτό σου, έχεις αληθινή χαρά;

Για κάθε ψυχή, χαρά πραγματική και απερίγραπτη είναι ο Χριστός. Ο Ορθόδοξος χριστιανός είναι χαρούμενος πηγαία, γιατί ζει εν Χριστώ, γιατί ο Χριστός ζει μέσα του. Η χαρά είναι ο Χριστός. Εκείνος ο ίδιος μετά την Ανάστασή Του, «χαίρετε» απευθύνει στις μυροφόρες γυναίκες. Είναι ο χαιρετισμός της χαράς που περνά από τα Πάθη και τη Σταύρωση, από την αγάπη με πόνο, για να φτάσει θριαμβευτικά στην Ανάστασή Του, στην τέλεια χαρά.

Όλες οι χαρές, οι πρόσκαιρες και μάταιες, κάποτε τελειώνουν. Προσωρινά σε γλυκαίνουν, μα κάποτε σε φθείρουν αθόρυβα και σου στερούν τη χαρά. Είσαι φτιαγμένος για τη χαρά του Χριστού. Αναζήτησέ την, και στην ειλικρινή πορεία σου θα ανακαλύψεις πως κατά βάθος το Χριστό ζητάς, κι Εκείνος σταδιακά και μυστικά σου αποκαλύπτεται.

Έχεις χαρά; Έχεις Χριστό μέσα σου; Αν δεν Τον παραδέχεσαι, αν Τον αποδιώχνεις, Εκείνος το σέβεται και περιμένει. Περιμένει να νιώσεις πως καμιά απ᾽ τις χαρές που συχνά δοκιμάζεις δεν είναι αιώνια και αναλλοίωτη. Περιμένει να Του ζητήσεις με πίστη να γίνει Εκείνος η Χαρά σου. Για να πλημμυρίσει με χαρά αχώρητη την καρδιά σου!

Φ.Κ.

Τεύχος Μαΐου 2023

© 2024 Σύλλογος Ορθ. Ιερ. Δράσεως «Ο Μέγας Βασίλειος»