+302103617566

5 Μαρτίου 2024

Ανοικτή επιστολή προς το εθνικό Κοινοβούλιο

Εντιμότατοι,

Τελευταίως ακούσαμε από επίσημα χείλη ότι το κράτος μας είναι «συμπεριληπτικό» και ότι θα ακολουθήσουν ραγδαίες μεταρρυθμίσεις, για να γίνουμε «πιο πολύ Ευρώπη».

Ως προς τον χαρακτήρα του ελληνικού κράτους διδαχθήκαμε στο εθνικό πανεπιστήμιο ότι ένα από τα χαρακτηριστικά της ελληνικότητας είναι η οικουμενικότητα, που η έννοιά της καθιστά έκπτωση τη συμπεριληπτικότητα. Η οικουμενικότητα είναι το άνοιγμα των πολιτιστικών αξιών της ελληνικότητας προς όλους τους λαούς, σύμφωνα και με τον γνωστό ορισμό του Ισοκράτους ότι «…Έλληνας καλείσθαι τους της παιδεύσεως της ημετέρας ή τους της κοινής φύσεως μετέχοντας»1. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του νεαρού Ανάχαρση, αδελφού του βασιλέα των Σκυθών, που, γοητευμένος από τη φήμη του Σόλωνα του Αθηναίου, έσπευσε στην Αθήνα να μαθητεύσει κοντά του. Είχε δε τόση δεκτικότητα, ώστε να προστεθεί όγδοος στον κανόνα των «Επτά σοφών της αρχαίας Ελλάδος».

Στο ορθόδοξο χριστιανικό Βυζάντιο ο Μεθόδιος και ο Κύριλλος πορεύτηκαν προς τους Σλάβους για να τους γνωρίσουν τον Χριστό και την Εκκλησία Του και τους χάρισαν το αλφάβητο όχι στην ελληνική αλλά στη σλαβική γλώσσα, σεβόμενοι την εθνική τους ιδιαιτερότητα. Παράλληλα οι βυζαντινοί αυτοκράτορες έστελναν τις νεαρές λόγιες πριγκίπισσες ως συζύγους των βασιλικών οίκων των κρατών της «γηραιάς» τώρα ηπείρου (που έχει λάβει το όνομά της από την ελληνική μυθολογία), για να μεταφέρουν εκεί την ελληνορθόδοξη παιδεία. Οι ποικιλώνυμοι λαοί της Ευρώπης και στη συνέχεια και της Αμερικής αναγνωρίζουν ότι «εξ Ανατολών το φως».

Αλλά σήμερα τι γίνεται με μας; Πολύ εγκαίρως ο Έλληνας επίτροπος στο Ευρωκοινοβούλιο είπε ότι θα μας διδάξει «τον ευρωπαϊκό τρόπο σκέπτεσθαι». Τώρα ακούμε ότι σεις, τα μέλη του Κοινοβουλίου, οι εκπρόσωποί μας δηλαδή στο πολίτευμα της Δημοκρατίας, κρίνετε ότι «είμαστε ώριμοι» να αλλοτριωθούμε ως προς τις πατροπαράδοτες αξίες ζωής που χαρακτηρίζουν τον οικουμενικό χαρακτήρα της εθνότητάς μας και έτσι να συναγελασθούμε με τους ξένους σε μια συμπερίληψη ανωνύμων ατόμων. Για να επιτευχθεί αυτός ο ευρωπαϊκός και αμερικανικός τρόπος του σκέπτεσθαι, ανάγκη να ψηφίσουμε τις προδιαγεγραμμένες μεταρρυθμίσεις.

Αλλά, κύριοι αντιπρόσωποι, περί ποιου τρόπου σκέπτεσθαι πρόκειται; Η σημερινή Δύση έχει βουλιάξει, στη θεωρία και στην πράξη, ακόμα και ως προς το ορθώς σκέπτεσθαι, όπως προδίδεται καθημερινά από την υποβάθμιση της πολιτικής συμπεριφοράς αρχόντων και αρχομένων, και την ανασφάλεια που επικρατεί με τον αμοραλισμό, τον νεόκοπο δικαιωματισμό και την κρίση ηγεσίας.

Στο σημείο αυτό είναι εντυπωσιακό πως ο πολύς Carl Jung (1875-1961), ψυχίατρος - εισηγητής της ψυχολογίας του βάθους, είχε (προκαταβολικά!) διαπιστώσει ότι «ο άνθρωπος της Δύσεως […] δεν γνωρίζει την ψυχή του, που εξεγείρεται φονικά εναντίον του».

Κύριοι βουλευτές, δεν μας χρειάζεται «πιο πολύ Ευρώπη». Πιο πολύ μας χρειάζεται να γνωρίσουμε την ψυχή μας. Αυτός είναι ο ελληνικός τρόπος του σκέπτεσθαι, από τον βαθυστόχαστο αρχαίο Ηράκλειτο με το «πολυμαθίη νόον έχειν ου γινώσκει» – «εδιζησάμην εμεωυτόν»2 και με το δελφικό «γνώθι σαυτόν», μέχρι το ιερό μυστήριο της μετανοίας της Ορθοδοξίας μας, που προϋποθέτει την αυτογνωσία.

Είναι αυτό επείγουσα ανάγκη για μας τους Έλληνες στο σήμερα ενός κόσμου, που απειλεί να μας παραδώσει στην παραφροσύνη της υπάρξεως με την περιφρόνηση αξιών και θεσμών θεόσδοτων όπως αυτός της ελληνικής οικογένειας, που ναρκοθετείται με την ψήφιση του γνωστού νομοσχεδίου. Ένα νομοσχέδιο που χαρίζεται σε μια μειονότητα η οποία απαιτεί δικαιώματα ενάντια στη φύση, που όμως εκδικείται!

Κύριοι βουλευτές, αναλογίζεσθε την ευθύνη σας για το νομοσχέδιο αυτό, το οποίο καταργεί τη φυσική πατρότητα και μητρότητα για τα ορφανά υιοθετούμενα παιδιά ετεροφύλων γονέων, μεταβάλλει τη γυναίκα σε «μηχανή εκκόλαψης», στερεί το δικαίωμα αθώων βρεφών –δυνάμει ελευθέρων Ελλήνων πολιτών– για αυτοπροσδιορισμό, σαν να πρόκειται περί κατοικίδιων ζώων;

Απορούμε επίσης για το πως θα μας εκπροσωπήσετε, αφού σε περίπτωση αρνητικής ψήφου, καταφεύγετε στην αποχή από την ψηφοφορία! Η στάση αυτή δεν ακυρώνει την έννοια της ψηφοφορίας σε μια δημοκρατική πολιτεία;

Κύριοι βουλευτές, είναι θέμα συνειδήσεως.

Για να εξακολουθήσετε να είστε «οι πατέρες του ἔθνους»3.

1. Ισοκράτους, Πανηγυρικός, 4, 50.
2. Ηρακλείτου, Απόσπ. 101. «Η πολυμάθεια δεν αποτελεί προϋπόθεση σοφίας – Στράφηκα και εξέτασα τον εαυτό μου».
3. Το άρθρο συντάχθηκε προτού ακόμα αρχίσει στη Βουλή η διαδικασία για την ψήφιση του νομοσχεδίου περί ισότητας στον γάμο των ομοφύλων ζευγαριών.

Τεύχος Μαρτίου 2024

© 2024 Σύλλογος Ορθ. Ιερ. Δράσεως «Ο Μέγας Βασίλειος»